Vuonna 1997 perustettu SFT Finntekniikka on kokonaisvaltainen kylmälaitteistojen ja jäähdytysjärjestelmien ratkaisujen tuottaja. Seinäjoella toimivassa yrityksessä työntekijöitä on 24 ja asiakkaita vuosien varrella on kertynyt jo yli 500 eri toimialoilta, joissa tarvitaan erilaisia jäähdytysratkaisuja.

IPR Talotekniikka ja SFT Finntekniikka ovat tehneet yhteistyötä nyt reilu vuoden verran erilaisissa projekteissa, erityisesti ilmastointien jäähdytyksiin liittyvissä asiakkuuksissa. ”Tällaisissa projekteissa IPR myy urakan, ja me tulemme asennuksien ja laitteiden toimittamisen kohdalla mukaan”, kertoo Jukka Viitala SFT:n myyntitiimistä.

Yrityksillä on myös ollut yhteisiä hankkeita, joissa IPR on ollut vastuussa sähkötöistä, ja SFT on hoitanut kylmälaitteiden asennukset. ”Tällaisissa ruokakauppojen projekteissa on tärkeää, että yhteistyö kohteessa toimivien yritysten välillä on saumatonta”, summaa Viitala.

Avoin yhteistyö luo luottamusta

Yhteistyö starttasi molempien organisaatioiden taustahenkilöiden aikaisempien yritys- ja asiakassuhteiden kautta: ”Itse tulin SFT:lle vuoden 2019 lopussa, ja olin aikaisemmin työskennellyt IPR:n Henrin kanssa ja Seppokin oli tuttu samoista ympyröistä. Näin ollen yhteistyö tuli ikään kuin luonnollisesti itsestään,” kertoo Viitala yhteistyön taustoista.

Yhteistyöstä IPR:n kanssa Viitalalle on jäänyt positiivinen mielikuva. ”Yhteiset projektit ja työmaat sujuvat meidän molempien osalta aina mutkattomasti.” Aikaisemmasta yhteisestä historiasta on selkeä etu siinä, että asioita ei tarvitse toiselle osapuolelle kaunistella: ”Voimme olla avoimia ja suoria toisillemme esimerkiksi sopivasta hinnasta tarjouksia asiakkaille tehdessä. Tämä luo luottamusta molempiin suuntiin”, iloitsee Viitala.

Kaupan alalla tiedossa kylmälaitteiden saneerauksia

SFT Finntekniikalle viime vuosi oli kokonaiskuvassa onnistunut, vaikka pandemia vähensikin yksityisen puolen, kuten ravintoloiden, huoltotöitä. Kaupan alalla kuitenkin tehdään jatkuvasti investointeja koskien kylmälaitteistoja, ja uusi kylmäainelainsäädäntö vauhdittaa tätä entisestään.

”2030 vuoteen mennessä pitäisi vanhat kylmälaitteet saneerata uudelle kylmäaineelle, jotta laitteistojen hiilidioksidipäästöjä saataisiin alhaisemmiksi”, selostaa Viitala. Useissa myymälöissä myös Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla tämä projekti on vasta alussa, joten töitä on seuraaviksi vuosiksi tiedossa.

Myös julkisella puolella projekteja riittää poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta. Tästä esimerkkinä on Ilmajoen SOTE-keskus, jonka laajennusprojektissa SFT Finntekniikka ja IPR Talotekniikka työskentelivät myös yhdessä.

IPR:n ja SFT:n välisestä yhteistyöstä Viitala toivoo tulevina vuosina jatkuvuutta: ”Mitä pidempään yhteistyömme jatkuu, sitä hyödyllisempää ja syvempää siitä tulee molemmille osapuolille. Toiveenamme on niin asiakkaiden kuin yhteistyökumppaneidemmekin kanssa luoda pitkäaikaisia kumppanuuksia.”

SFT Finntekniikan Jukka Viitala (vas.) kertoo yhteistyön olevan avointa Henri Oksalan (oik.) ja muun IPR Talotekniikan väen kanssa.