LVI-asentaja Jouko Värinen vastaa puhelimeen iloisella Etelä-Pohjanmaan murteella. Jouko kertoo työskennelleensä IPR-Talotekniikalla putkiasentajana nyt neljä vuotta. LVI-alalla vuosia onkin ehtinyt kertyä jo pian neljäkymmentä, joista osa myös työnjohdon tehtävissä. Pitkän työkokemuksen myötä Joukosta on tullut yksi LVI-alan konkareista, jonka puoleen voi kääntyä asiassa kuin asiassa.

IPR-Talotekniikalle Jouko soitettiin alun perin keskuslämmityskattilan vaihtokeikalle. ”Sitä tässä on naurettu, että keikka vähän venyi ja täällä sitä edelleen ollaan”, Jouko virnistää. Hän kertoo kotiutuneensa hyvin ja pitäneen erityisesti siitä, että pienessä yrityksessä kaikki asentajat tuntevat toisensa ja huumoria riittää.

Jouko kuvailee työarkeaan varsin leppoisaksi. Vaikka tekemistä riittää eikä peukaloiden pyörittelyyn ole aikaa, tekee mukava työyhteisö kuitenkin arjesta rentoa ja sujuvaa. Päivät kuluvat nopeasti, kun työkohteet vaihtuvat ja aina on uudet iloiset kasvot vastassa. ”Aamulla kun seitsemäksi tulee töihin, niin hyvä, jos puoli neljältä muistaa lähteä kotiin”, Jouko naurahtaa. Kiireisinä aikoina työt voivat olla vaikea mahduttaa kalenteriin, mutta siitä huolimatta Jouko pitää tärkeänä, että jokainen työ hoidetaan aina huolella loppuun asti. Ja kun työ tulee valmiiksi, on taas aika vaihtaa maisemaa.

Putkipuolen peruskoulutuksen lisäksi Joukolta löytyy erikoisputkiasentajan koulutus, joka antaa valmiudet myös valvonta- ja työnjohtotehtäviin. Lisäksi Jouko on käynyt lämpöpumppukoulutuksen ja öljypoltinhuollon kurssit. ”Alalla perusteet pysyvät kyllä samoina, mutta laitteet ja materiaalit uusiutuvat kaiken aikaa. On tärkeää pitää oma osaaminen ajan tasalla osallistumalla esimerkiksi laitetoimittajien koulutuksiin”, Jouko toteaa.

Kun Joukolta kysytään, kenelle hän voisi LVI-alaa suositella, on vastaus valmiina: ”Kaikille sellaisille, joilla ei ole peukalo keskellä kämmentä! Erityisesti maaseudun kasvateista löytyy sellaisia, jotka ovat ikänsä värkänneet koneiden kanssa ja siitä on kyllä hyötyä. Tässä työssä pitää olla käsillä tekevää sorttia”, Jouko kiteyttää.